ponedjeljak, 26. listopada 2015.

VELIKI PANDA

PANDA NAKON TJEDAN DANA
Veliki panda je životinja koja pripada razredu sisavca. Uobičajeno su kvalificirani u skupinu medvjeda. Dolazi iz središnje i južne Kine. Glavno jelo mu je bambus, ali može jesti i drugu hranu. Velika panda je jedna od najugroženijih životinja na Zemlji. Živi u planinskim regijama s obiljem bambusovih šuma. U svijetu je jako mala rasprostranjenost ovih miroljubivih životinja. Građa tijela velike pande je kao i kod drugih medvjeda osim to da velike pande imaju izraženo crno-bijelo krzno. Velika panda ima 42 zuba i ima "lažan palac" kojem pridržava hranu dok jede. Velike pande super se penju po drveću i super plivaju. Ne mogu se uspraviti na stražnje noge kao medvjedi. Pande su samotnjaci. Jedino ženke označavaju teritorije grebanjem stabla ili označavanje urinom. Za razliku od medvjeda pande ne spavaju zimski san. Pande se pare u razdoblju od ožujka do svibnja. Najčešće se okoti jedan ili dva mladunca no zna se dogoditi i da se okote tri. Veliki panda ima pet prsti + "lažni palac". U Kini postoje više od 30 rezervata u kojem stanuju velike pande.

Bill Gates

William Henry "Bill" Gates III. (rođen u Seattleu, 28. listopada 1955.[1]), je američki poslovni magnat, filantrop, najbogatija osoba na svijetu (provjereno 21. siječnja 2015.),[2] prvi najbogatiji Amerikanac (provjereno 13. veljače 2009.)[3][4] i direktor Microsofta,[5] softverske tvrtke koju je pokrenuo s Paulom Allenom. Tijekom svoje karijere u Microsoftu, Gates je bio izvršni direktor i šef softverske arhitekture, a ostaje i najveći pojedinačni dioničar sa više od 8 % redovitih dionica.[6] Također je autor ili koautor nekoliko knjiga.
Gates je jedan od najpoznatijih poduzetnika u revoluciji osobnog računalstva. Iako mu se mnogi dive, velik dio ljudi unutar softverske industrije njegovu poslovnu strategiju smatra antikonkurentnom, što je u nekim slučajevima dokazivano i na sudu.[7][8] U kasnijim godinama karijere, Gates je donirao mnogo novca raznim humanitarnim organizacijama i programima znanstvenih istraživanja putem zaklade Bill & Melinda Gates Foundation, utemeljene 2000. godine.
Bill Gates je dao ostavku na mjestu izvršnog direktora Microsofta u siječnju 2000. godine. Ostao je direktor i utemeljio radno mjesto šefa softverske arhitekture. U lipnju 2006., Gates je objavio da će se prebaciti sa punog u nepuno radno vrijeme u Microsoftu i puno radno vrijeme u zakladi Bill & Melinda Gates Foundation. Svoje je obaveze postupno prepustio Rayu Ozzieju, šefu softverske arhitekture, i Craigu Mundieju, šefu istraživanja i strategije. Gatesov posljednji dan punog radnog vremena u Microsoftu je bio 27. lipnja 2008. godine. U tvrtci ostaje kao neizvršni direktor u nepunom radnom vremenu.